Om Javier K Gomez

"I Barcelona och Katalonien insåg jag vad som faktiskt är fotboll på ett taktisk och psykologisk plan. Den spanska fotbollsfilosofin är en filosofi som gjort Spanien och Barcelona till en av världens mest framgångsrika lag genom historien. Denna filosofi vill jag nu dela med mig av till svenska fotbollsutövare." 

Efter en intensiv karriärsstart i Barcelona som tränare för ett av världens främsta klubblag och dess akademi FC Barcelona driver jag sedan två år tillbaka min egen akademi, Spanska Akademin FF, i Helsingborg, Sverige. 

Med en kandidat i idrottspsykologi, en master i fysisk träning applicerad på foboll och en gedigen erfarenhet från spansk professionell ungdomsfotboll kan jag hjälpa din förening eller ditt lag att utvecklas både fysiskt, tekniskt och strategiskt enligt en spansk fotbollsfilosofi. I Spanien har man under de senaste decennierna gjort en grundlig omstrukturering och proffesionaliserat barn- och ungdomsfotbollen även bland de mindre landsbyggdsklubbarna. I Spanien måste man till exempel ha en tränarlicens för att över huvud taget få träna barn och kunna vistas på planen under match, om än så för att bara bära vattnet. Jag har tränarlicens från UEFAs samtliga tre nivåer:

Nivå 1 "Tränarutbildning Bas" på Centro de Alto Rendimiento, San Cougat.

 

Nivå 2 "Tränarutbildning Avancerad Nivå" på Centro de Alto Rendimiento, San Cougat.

 

Nivå 3 "Tränarutbildning Pro-Nivå" (En titel som även Mourinho och Guardiola mfl. innehar) på Centro de Alto Rendimiento, San Cougat.

 

Under min studietid arbetade jag som tränare i olika klubbar runt omkring i Brcelona. År 2010, efter avslutade studier, erbjöds jag en praktik i självaste FC Barcelona och detta blev starten på ett nytt äventyr. När jag först kom till FC Barcelona hade jag en spelidé som jag byggt upp under mina studier och trodde starkt på. Men i Barca var jag tvungen att revidera allt och lära om enligt Barcelonas filosofi. En filosofi som utformats av bland andra Johan Cruijff och Pep Guardiola. Sen denna dag har jag varit övertygad om att just FC Barcelonas sätt att undervisa och träna fotboll på är det absolut bästa, och hittils har ingen lyckats överbevisa mig. 

När jag flyttade till Sverige 2013 hade jag stora förhoppningar på fotbollskulturen i landet men insåg snart att barn- och ungdomsfotbollen tyvärr ligger långt efter i utvecklingen jämfört med många andra länder i Europa. I Sverige bygger föreningslivet på en fantastisk ideell organisation av hängivna föräldrar, men detta medför dessvärre också att fotbollsutvecklingen stagnerat på grund av kunskapsbrist. Den reform Spanien initierade under 90-talet, med detaljerade och licensierade tränarutbildningar, skäliga tränarlöner och domarpoler för ungdomsfotboll, medverkade till den fantastiska klubb- och nationsfotboll som Spanien har idag.

 

Det finns mycket att lära ut om spansk fotboll här i Sverige. Kunskper som kan gynna detta fotbollsintresserade land att nå långt både i klubb- och nationsfotboll i framtiden. För potential har jag sett mycket av här, däremot är kunskapsbristen den största anledningen till varför svensk fotboll inte längre utvecklas som den borde.

© SAFF Consulting